Steunopa Willem: ”Het geeft zoveel voldoening dat is iets kan betekenen voor dit gezin”

Een middag in beeld van steunouder Willem. Wat doe je zoal als steunouder met de kinderen? Willem, die inmiddels al 6 maanden actief is als steunouder, beschouwt zichzelf niet alleen als een steunouder, maar ook als een ‘steunopa’. Hij, samen met zijn vrouw Anna, zijn immers trotse grootouders van een kleinkindje. Terwijl Anna nog halve dagen werkt, heeft Willem de rust en tijd om zich als steunouder in te zetten voor gezinnen in nood.

Fanatieke vrijwilliger

Willem begon zijn vrijwilligersreis als taalmaatje, waarbij hij gezinnen met kinderen ondersteunde bij het leren van de Nederlandse taal. Deze ervaring beviel hem zo goed dat hij het gevoel had dat hij nog meer kon doen. Hij plaatste zijn aanbod op VrijwilligersTilburg.nl, en dat was het begin van zijn reis als steunouder bij Samen Opgroeien Tilburg.

Noortje, de coördinator van Samen Opgroeien Tilburg, nam contact op met Willem, en na een kennismakingsgesprek werden alle benodigde formaliteiten geregeld, inclusief een contract, training en een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Willem was van harte welkom als nieuwe steunouder.

Steunopa

Willem kreeg de kans om een alleenstaande moeder te helpen, die drie kinderen heeft, waarvan twee ziek zijn en regelmatig naar het ziekenhuis moeten. Deze moeder heeft geen sterk sociaal netwerk, beperkte inkomsten, geen eigen vervoer en spreekt de Nederlandse taal niet goed. Willem zag meteen dat zijn hulp zeer welkom was. Op dit moment vangt hij één van de kinderen op, het kind dat gelukkig niet ziek is maar wel altijd met moeder naar het ziekenhuis moet vanwege zijn jonge leeftijd. Maar in principe zijn alle kinderen uit het gezin welkom bij Willem.

Willem deelt graag enkele van zijn ervaringen als steunouder:

Woensdagmiddag met steunkindje: Op een doorsnee woensdagmiddag haalt Willem zijn steunkindje op van school. Samen eten ze een boterham bij hem thuis, ruimen ze op en kijken ze even tv. Vervolgens gaan ze naar de bibliotheek om leuke boeken uit te zoeken en te oefenen met lezen. Als afsluiting genieten ze van een ijsje.

Een dag met twee kinderen: Wanneer moeder met het jongste kind naar het ziekenhuis moet, neemt Willem ook het broertje mee naar huis. Daar spelen ze samen spelletjes, koken ze een maaltijd en eten ze gezellig samen.

Kinderpret met vriendje: Op een andere dag brengt steunkindje een vriendje mee van school. Willem neemt beide jongens mee naar de kinderboerderij en trakteert ze op een uitstapje naar McDonald’s. Het is een dag vol plezier en verwend worden.

Belangrijke gezinsactiviteiten: Willem laat zich niet beperken tot één kind. Hij heeft het hele gezin meegenomen naar Tilburg om paspoorten op te halen. Daarnaast nam hij alle drie de kinderen mee naar het bezoekerscentrum van natuurmonumenten voor een educatieve en leuke ervaring, gevolgd door een gezamenlijke maaltijd thuis.

Willem beschrijft zijn tijd als steunouder als uiterst gezellig en bevredigend. Hij put veel voldoening uit het feit dat hij daadwerkelijk iets kan betekenen en toevoegen in het leven van dit bijzondere gezin. Samen met Samen Opgroeien Tilburg heeft Willem niet alleen een positieve impact op de kinderen, maar ook op de moeder, die nu een waardevol steunpilaar heeft in haar uitdagende reis van het ouderschap. De warmte en liefde die Willem in deze gezinsdynamiek brengt, maken hem een waardevolle aanwinst voor Samen Opgroeien Tilburg en een inspiratie voor ons allemaal.