Iets betekenen voor een ander hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn.

Als vrijwilliger doe je iets goed voor een ander. Dat geeft je natuurlijk voldoening en vaak ook een trots gevoel. Want het is werk waarvoor je niet alleen iets doet, maar waarvoor je ook iets terugkrijgt. Met vrijwilligerswerk kun jij het verschil maken in de wereld van de mensen om je heen. Iets betekenen voor een ander hoeft niet groots of ingewikkeld te zijn. Dat bewijst de match die ik laatst heb gemaakt voor een moeder. Die ervaring deel ik graag met jullie! – door Noortje Bijvelt coördinator Samen Opgroeien Tilburg

“Elke week komen er een aantal aanmeldingen voor ondersteuningsvragen bij Samen Opgroeien Tilburg binnen. Dit keer een vraag van een alleenstaande moeder van drie kleine kinderen. Haar verhaal is bijzonder, maar ook heftig. Op dit moment woont ze op een geheim adres omdat ze met haar kinderen is gevlucht voor huiselijk geweld. Haar vraag is helemaal niet bijzonder, maar heel logisch. Ze voelt zich alleen, en heeft wat extra hulp en ogen nodig bij de kinderen. Of wij iets voor haar kunnen betekenen?”

Mooie match

“De moeder koppel ik aan een Samen Oplopen vrijwilliger. Samen Oplopen biedt gezinnen steun door middel van helpen bij praktische vragen, coaching en een luisterend oor. Bij het eerste gesprek zie ik direct dat de vrijwilliger en de moeder een mooie klik hebben. Ik zit erbij voor spek en bonen! Dat is fijn. De vrijwilliger en moeder praten met elkaar, voelen elkaar aan en er wordt aan het einde van het gesprek een afspraak gemaakt voor de volgende keer. De vrijwilliger gaat mee om de moeder te ondersteunen bij een bezoek aan het consultatiebureau. Wat is het fijn dat zij even met de oudste twee kinderen kan spelen in de wachtkamer, terwijl de moeder met het jongste kind eens rustig met de verpleegkundige kan kletsen. Samen wandelen ze weer terug. Wat een verademing dat tijdens de wandeltocht terug de moeder niet in haar eentje achter drie rennende kids moet gaan. De vrijwilliger helpt mee.”

Het zijn de kleine dingen

“Elke week komt de vrijwilliger even langs. Even kletsen, een luisterend oor en soms wat extra helpen bij de praktische zaken. De vrijwilliger en de moeder hebben veel aan elkaar. Dat is fijn om te zien. Laatst wat de moeder jarig, en gingen ze samen een taartje eten in de stad. Dat was een heel bijzonder moment: de moeder vierde haar verjaardag weer voor het eerst sinds lange tijd met iemand die ze kan vertrouwen.”